Home - Genealogie - Bidprentjes - Harmonie - Contact - Links

 

De Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia uit Moorsel 1786 - 2003

De Harmonie na de Eerste Wereldoorlog.

Na de Eerste Wereldoorlog treedt de Harmonie enkele keren op samen met de Fanfare “De Jonge Garde”

1919
De Harmonie gaat opnieuw van start met als schatbewaarder Valery De Vis en als dienstdoende voorzitter burgemeester Cooreman, die waarschijnlijk ook enkele maanden als dirigent optreedt.

1920
Koster Cesar Muylaert wordt dirigent en Valery De Vis voorzitter. Zeven nieuwe instrumenten worden aangekocht: 2 klarinetten, 3 alto’s, een trombone en een tuba.

1924
René Muylaert (de oom van Frans Muylaert) wordt schatbewaarder.

1925
Cyriel Muylaert is dirigent. Opnieuw worden zeven nieuwe instrumenten aangeschaft : een alto, een grote trom, een trombone en vier clairons.

1928
Vanaf nu tot de Tweede Wereldoorlog loopt het Sint Ceciliafeest over twee dagen.
Het programma :
Zondag 29.1 worden na de Hoogmis herbergbezoeken afgelegd bij P.J. Van Nieuwenborgh, Wed. Aelbrecht, Arthur Van den Broeck en Jozef Macharis.
Te 13 uur wordt het middagmaal opgediend en nadien worden de herbergen bezocht van F. Van den Steen, J. Aelbrecht, Judook Willems en Alfred Van Biesen.
Het avondmaal gaat door te 19.30 uur.
Maandag 30.1 te 18.30 uur is er zang-en toneelfeest met gezellig samenzijn. Niet-leden betalen hiervoor 3fr en leden : eerste twee van een gezin 1fr. en de volgende 0,50fr.
Hierbij komen ongeveer 85 niet-leden en 150 leden opdagen.

1929
In een wedstrijd te Londerzeel wordt door de Harmonie de eerste prijs behaald; deze bedraagt 300fr.

1932
Met septemberkermis wordt verbroederd met de muziekmaatschappijen van Baardegem, Meldert en Wieze.

1934
Op het verbroederingsfeest zijn de maatschappijen van Meldert, Wieze, Mazenzele en Aalst (Kunst en Vermaak) aanwezig. Het wandelconcert begint te 16.30 uur en het verbroederingsfeest wordt besloten te 18.45 uur.

1934 tot 1938
Toneelstukken die op de tweede Ceciliadag worden opgevoerd :

1934: “Mie de gendarm” en “Moord”
1935: “’t Geluk vliegt”
1936: “Een afgrijselijk verhaal”
1937: “Knalgas”
1938: “De slimme schaapherder”

1935
Het verbroederingsfeest kan niet doorgaan wegens de slechte weersomstandigheden.

Na de tweede Wereldoorlog wordt enkele keren opgetreden samen met de fanfare “De Jonge Garde” en dit bij de vieringen van de Oud-strijders ‘14-’18. Dokter Van de Maele was echter voorstander om “De Jonge Garde” opnieuw zelfstandig te maken.
Zoals U elders in dit werk leest, was de heroprichting van de Harmonie vooral het werk van de gebroeders Ghysens, Benoit De Backer, Petrus De Meersman en nog enkele anderen.
De nieuwe dirigent was Louis Vermoesen. Het duurde een paar jaar vooraleer de Harmonie opnieuw een duidelijk gestructureerd geheel vormde. De 2e Ceciliadag ging niet meer door.

1947
Vanaf nu wordt ook met Erembodegem verbroederd.

1951
Albert De Grauw wordt schatbewaarder, Frans Bornauw secretaris en Neukermans dirigent. Er nemen 22 muzikanten deel aan het Ceciliafeest.

1952
Vanaf nu wordt ook verbroederd met Hekelgem.

1953
Meester Jos Muylaert wordt dirigent. De vlag wordt hersteld voor 3000fr.
Vanaf dit jaar wordt een muzikale avond ingericht met het orkest “The Benny Boys”, die ook de 2de Ceciliadag opluisteren.

1954
Willy De Wolf is secretaris.

1955
In augustus kent de “Vlaamse Kermis” in de hovingen van de familie De Meyer en georganiseerd door de Harmonie, een groot succes.

1956
Hugo De Vis is de nieuwe secretaris.
Een tweede “Vlaamse Kermis” wordt georganiseerd.

1957
De Harmonie houdt een wandelconcert een wandelconcert ter gelegenheid van de eremis van E.H. Philemon Callebaut.

1960
Frans Vandermaeten volgt Albert De Grauw op als schatbewaarder.
De Harmonie treedt op bij de eremis van E.H. Frans Peerlinck.

1961
Er wordt deelgenomen aan de “Mars op Brussel”.
Jozef Pieters volgt Hugo De Vis op als secretaris.

1962
Vanaf dit jaar wordt jaarlijks een koffietafel ingericht voor dames en juffrouwen.

1964
In februari speelt een toneelgezelschap uit Aalst “Slisse en Cesar”. De Harmonie en de Fanfare spelen eens samen ter gelegenheid van de eremis van E.H. Marc Hendrickx.
Bij de eremis van E.P. Godfried Van Lanckere is de Harmonie ook aanwezig.
Het secretariaat berust nu bij Frans De Valck.

1966
Er wordt een reis ingericht naar de ijsrevue te Antwerpen.

1967
De muziekmaatschappij van Baardegem wordt uitgenodigd naar het verbroederingsfeest en dit in plaats van Meldert. Vanaf 1967 vervangt de maatschappij van Baardegem die van Meldert op het verbroederingsfeest.
Van 1974 tot 1976 is bij het verbroederingsfeest Koninklijke Harmonie “Moed en Vlijt” uit Kuurne te gast met 100 uitvoerders. In 1977 en 1978 worden zij vervangen door “Concordia et Docilitas” uit Herdersem en in 1979 door de Harmonie van Lede.
In 1984 werd Jos Muylaert als dirigent opgevolgd door Nina Van der Vorst. Vele muziekverenigingen hadden het moeilijk om voldoende muzikanten aan te trekken en de Harmonie kreeg regelmatig versterking van muzikanten van de Koninklijke Fanfare Sinte Cecilia Meldert.

1971
Voorzitter Jozef Pieters oefent ook de functie van schatbewaarder uit. Het eetmaal bij het Sinte Ceciliafeest wordt niet meer zelf bereid, maar gebracht door een traiteur.

1972
Een lening wordt aangegaan door het uitschrijven van aandelen. Deze gelden worden besteed aan de omschakeling van de instrumenten in de nieuwe toonaard.

1974-1975-1976
Drie jaar achtereenvolgens is bij het verbroederingsfeest telkens de Koninklijke Harmonie “Moed en Vlijt” uit Kuurne te gast met 100 uitvoerders.

1977
Frans De Valck is schatbewaarder en Guido Vinck volgt hem op als secretaris.

1977-1978
Optreden van “Cocordia et Docilitas” uit Herdersem, met majoretten.

1979
Bij het festival op 17 september is de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Lede te gast met 100 uitvoerders.

1983
Op 26 december speelt de Harmonie bij de aanstelling van Rik Van den Meerssche tot permanent diaken.

1984
Nina Van der Vorst volgt Jos Muylaert op als dirigent.
Voor het eerst wordt een nieuwjaarsreceptie aangeboden aan de muzikanten en bestuursleden.

1985
Op 28 juni wordt voor het eerst een T-Dansant ingericht door de Harmonie. Ingevolge de financiële steun van een aantal bestuursleden en sympathisanten konden een nieuwe trompet en klarinet worden aangekocht die ter gelegenheid van het Ceciliafeest worden aangeboden aan de dirigente. De instrumenten worden bespeeld door François Claessens en Frans De Wolf.

1986
De Harmonie is 200 jaar! Dit wordt gevierd op 21 september.

Viering 200 jaar Harmonie

De festiviteiten werden reeds ingezet op vrijdag 19 september 1986 met een grootse belotavond. Liefst 108 deelnemers lieten zich inschrijven. De winnaar Eugeen De Neve (Herbergstraat) ontving de prachtige trofee van Burgemeester Uyttersprot. De beker van Gemeenschapsminister Kelchtermans ging naar Frans Willems (Aalstersestwg.).
Zondag 21 september 1986 werd een feestelijke dag voor de Harmonie.
De week voordien was het volledige programma in elke Moorselse brievenbus gevallen.
Reeds om 9.30 uur was er een drukke bedoening waar te nemen in en rond het lokaal Katholieke Kring.
Vergezeld door vaandeldrager Gustaaf Cornelis stapte de Harmonie naar de Sint- Martinuskerk waar de Hoogmis muzikaal werd opgeluisterd.
Het optreden van onze maatschappij werd erg gewaardeerd door de vele aanwezigen. Vooral de uitvoering van “Can’t falling in love” door Bruno Van der Vorst als orgelist en begeleid door zijn zus Nina met saxofoon, wekte grote bewondering.
Op deze eerste herfstdag was ook een heerlijke “zomerzon” van de partij. Deze hielp mee aan de ruime belangstelling bij het jubileumconcert dat na de Hoogmis werd gehouden op het Dorpsplein. Critici vertelden ons dat dit optreden ook echt geslaagd was op muzikaal vlak.
’s Namiddags leefde gans Moorsel in een muzikale feestroes.
Terwijl de feestvierende Harmonie, samen met de muziekverenigingen “Niets zonder Arbeid – Trouw en Eendracht” Erembodegem en de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Baardegem een concert verzorgden op het Dorp, hielden de maatschappijen “De Katholieke Gilde” Hekelgem, “Sint-Cecilia” Oordegem, “Concordia et Docilitas” Herdersem, “Sint-Cecilia” Wieze en “De Jonge Garde” Moorsel respectievelijk vanaf Waverstraat, Koebrug, Kruis, Steven en Groenstraat een wandelconcert naar het Dorp.
Het inrichtend bestuur zorgde voor een goede technische organisatie zodat tijdens het concert elke maatschappij spelend op het Dorp kon aankomen, waarover het enorm aantal aanwezigen zeer enthousiast was.
Als apotheose speelden acht aanwezige muziekverenigingen samen “Joyeux Anniversaire” van L. Renier, onder leiding van Nina Van der Vorst. Tenslotte werden de acht maatschappijen ontvangen in de zaal Katholieke Kring.
Fred Van Biesen dankte alle aanwezigen voor hun medewerking aan het welslagen van dit feestelijk gebeuren.
Schepen Van Vaerenbergh overhandigde een bloemstuk aan Nina Van der Vorst en een prachtige schaal, als herinneringsgeschenk aan Burgemeester Uyttersprot.
Er werden ook bloemen aangeboden door de heer Sylvain Bogaerts van de Socialistische Harmonie Hand in Hand Aalst en de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Wieze.
De burgemeester sprak op zijn beurt een dankwoord uit en schetste de banden die de Harmonie heeft met de aanwezige maatschappijen. Hij achtte ook de tijd rijp om tot enige samenwerking te komen met de Fanfare “De Jonge Garde”.
Hij vermeldde tevens dat de viering sober werd gehouden, maar toch op een wijze een twee eeuwen jonge maatschappij waardig.

1987 - 1999
Op 22.3.1987 werd de Harmonie in rouw gedompeld door het overlijden van haar voorzitter en burgemeester Raymond Uyttersprot.
Freddy De Ghouy nam de taak van voorzitter op zich en hij vervulde die functie op sublieme wijze.
Het concert van de harmonie werd gegeven op 28 november 1987 “In Memoriam Burgemeester Raymond Uyttersprot.”
Op 15 april organiseerde de harmonie een uitvoering van “Het Witte Paard” in het cultureel centrum “De Werf” waardoor de kas goed werd gespijsd.
Voor het eerst werd een Groot Eetfestijn georganiseerd in de zaal Katholieke Kring. En dit op zaterdag en zondag 25-26 augustus 1990. Steak op verschillende wijze.
De Harmonie werd stilaan onafhankelijk van de C.V.P., de muzikanten werden voor het eerst in de geschiedenis uitgedost met een uniform. De vlag werd te oud om er nog mee buiten te komen en er werd beslist om een nieuwe vlag aan te kopen. De wijding van de vlag had plaats op het Ste-Ceciliafeest van 1990 in de St Martinuskerk de meter was Suzanne Uyttersprot en de peter voorzitter Freddy De Ghouy.
1991 was het jaar van Mozart, bestuur en muzikanten werden uitgenodigd te spelen in de dierentuin te Antwerpen, het werd een leuke uitstap.
Januari 1992 werd het begin van een traditie, namelijk een receptie voor de muzikanten en bestuursleden tijdens de eerste repetitie van het nieuwe jaar.
In 1992 werd Els Moeyersoons dirigente en het 2e concert “In memoriam Burgemeester Uyttersprot” werd een waar succes.
Er werd ingegaan op de vraag van Pieters René om te komen spelen te Moorsel-Tervuren en dit voor het goede doel.
In 1994 en 1995 werden de “Dorpsfeesten Moorsel” georganiseerd in de hovingen van juffrouw De Meyer. De helft van de winst werd overgemaakt aan “Levensvreugde” Aalst.
De bevrijding van Aalst wordt door de Harmonie opgeluisterd sinds 1995 tot op heden.
Van 1996 tot 2001 nam Nina Van der Vorst opnieuw de dirigeerstok over.
Een prachtig concert in de Sint-Martinuskerk werd gebracht door de Harmonie en het kinderkoor “Laetitia” o.l.v. Marijke Coghe in november 1997. Hierbij aansluitend volgde in een bijgebouw van het Waterkasteel een grootse receptie en de voorstelling van het boek over Burgemeester Uyttersprot door Fred Van Biesen.
Op 15 januari 1998 overleed onze lokaalhoudster Gudula Cornelis of gewoon “Gudule” en werd door de harmonie begeleid naar haar laatste rustplaats.
Eind 1998 gaf Freddy De Ghouy zijn ontslag als voorzitter en werd de post overgedragen aan Willy Bosteels , op zijn beurt vroeg hij aan Freddy vroeg om erevoorzitter te worden.

2000 - heden
In 2000 werd Willy Bosteels de nieuwe voorzitter en in 2001 werd Davy Bonnaerens de nieuwe dirigent van de Harmonie en Eric Temmerman startte met de opleiding van jonge muzikanten. Het bestuur zag er uit als volgt: De Ghouy Freddy (ere-voorzitter) Bosteels Willy (voorzitter), Peirlinck Paul (secretaris), De Brandt Antoine (penningmeester), Van der Vorst Eugeen ( muzikant-materiaalmeester en bibliothecaris) De Winter Freddy (bestuurslid) Bosman Benny (bestuurslid)
De Fanfare van Meldert heeft ondertussen de boeken gesloten en de Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia Moorsel bedruipt nu zichzelf.
Het niveau van het gebrachte kerstconcert op 18 december 2004 in de Sint-Martinuskerk met 43 muzikanten, in samenwerking met het Moorselse koor “Canticorum Jubilo”, verbaasde alle aanwezigen.
De Harmonie is voor het ogenblik een van de weinige bloeiende muziekmaatschappijen uit de streek.