Home - Genealogie - Bidprentjes - Harmonie - Contact - Links

 

De Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia uit Moorsel 1786 - 2003

Dirigenten na de eerste Wereldoorlog

1. Constant Cesar Muylaert (°1879 - †1957)
Dirigent van 1920 tot 1924

C.C. Muylaert werd geboren te Gijzegem op 30 november 1879. Hij studeerde aan de Normaalschool te Sint-Niklaas en aan het Lemmens instituut te Mechelen.
Hij was koster organist te Melsen, te Hansbeke en vanaf 1920 te Moorsel.
Bovendien was hij muziekleraar aan het St-Amandus instituut te Gent. Hij onderscheidde zich ook als componist van 120 liederen en van gezangen uit de toneelstukken van dokter Jan Caudron.
Zijn godsdienstige muziek omvat 23 bundels met Maria liederen.
In 1944 vestigde hij zich te Kortenberg waar hij overleed op 16 september 1957.

2. Cyriel Muylaert (°1894 - †1961)
Dirigent van 1925 tot 1940

Meester C. Muylaert werd geboren op 1 januari 1894. Hij was schoolhoofd te Meldert van 1931 tot 1952.
Hij was dirigent van de muziekmaatschappijen van Baasrode, Erembodegem, Meldert, Moorsel en Welle.
Bovendien was hij de voornaamste medewerker van de musicus Dom Augustinus Verhaegen, monnik van Affligem.
Daarnaast was hij een talentvol zanger en trad als tenor o.a. op voor het N.I.R.-radio. In 1926 onderscheidde hij zich als tenor solo zanger bij het diamanten feest van het Genootschap van de H. Franciscus Xaverius te Meldert. Bij dit groots feest waren ruim 3000 mensen aanwezig.
Cyriel Muylaert was ook bestuurslid van het Davidsfonds te Meldert.
Tevens was hij lid van de belangrijke culturele cabaretgroep ‘De Varende Gezellen’ waarmee hij in het ganse Vlaamse land optrad.
Hij overleed op 6 maart 1961.

3. Louis Clemens Vermoesen (°1911)
Dirigent van 1947 (?) tot 1950

L.C. Vermoesen werd geboren te Moorsel op 29 januari 1911 als zoon van Benedikt Remi en Josephine Pauline Van Brempt.
Op 27 augustus 1935 huwde hij Anna Van Bremt, geboren te Oostakker. De ouders van Louis hebben gedurende jaren de herberg “Katholieke Kring”, lokaal van de Harmonie, uitgebaat.
Na de tweede wereldoorlog werd Louis dirigent van de Harmonie. Hij was een begaafd musicus en vooral bekend voor het bespelen van het hammondorgel.
Sedert enkele jaren woont Louis in zijn nieuwe woning in de Bosstraat te Hekelgem.

4. Raymond Neukermans (°1899 - † ?)
Dirigent van 1951 tot 1953

R. Neukermans werd geboren te Liedekerke op 10 mei 1889, waar hij ook dirigent was.
Hij woonde in de Immerzeeldreef te Aalst en was hophandelaar.
Hij dirigeerde heel plechtig en dwong respect af. Hij noemde de muzikanten niet bij naam, maar bij de naam van het instrument dat ze bespeelden.

5. Jozef Muylaert (°1916 - †1993 )
Dirigent van 1953 tot 1983

J. Muylaert werd geboren te Gent op 1 juni 1916. Hij is de zoon van meester Cyriel Muylaert en langs moederszijde familie van burgemeester Cooreman.
Jozef Muylaert behaalde het diploma van onderwijzer en van het Hoger Pedagogisch Instituut te Brussel.
Aan de Aalsterse muziekacademie volgde hij notenleer, zang en piano. Hij behaalde de eerste prijs Harmonie.
In 1952 volgde hij zijn vader op als schoolhoofd te Meldert.
In 1953 hadden zowel Valery De Vis als Dokter Van Oudenhove meester Muylaert van Meldert aangezocht om dirigent te worden van de Harmonie.
De ene had echter meester Cyriel aangesproken en de andere meester jozef. Zonder van elkaar te weten, want meester Cyriel woonde ondertussen te Asse, kwamen ze allebei tegelijkertijd in de Katholieke Kring aan. Meester Cyriel trok zich echter graag terug ten voordele van zijn zoon.
Jos Muylaert was dirigent van de muziekmaatschappijen van Meldert, Moorsel, Oordegem en Welle.
In het Belgisch leger was hij reserve luitenant-kolonel.
Te Meldert was hij voorzitter van de Culturele Kring, opgericht in 1966, leider van het A-capellakoor van de Culturele Kring, secretaris van het Davidsfonds, erevoorzitter van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen, secretaris van de C.V.P, secretaris-penningmeester van de N.S.B. en afgevaardigde van het Nationaal Werk voor oud-strijders. Hij was ook secretaris van de V.V.V. De Faluintjesstreek, lid van Rallyclub “De Bezemwagens” en inrichter van de autorally op Paasmaandag te Meldert. Verder lid van het dagelijks bestuur van de Culturele Raad te Aalst en lid van de adviescommissie voor Toerisme te Aalst.
Sedert 1975 was hij journalist bij het weekblad “De Voorpost” en sedert 1984 was hij als dusdanig ook verbonden aan dagblad “Het Volk”.
Omstreeks 1970 werd onder zijn leiding een T.V.-Mis opgeluisterd en dit met onder meer zeven verschillende saxofoons !
In 1983, na 30 jaren, nam hij afscheid als dirigent van de Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia Moorsel.
Hij overleed te Meldert op 8 september 1993.

6. Nina Van Der Vorst (°1960 )
Dirigente van 1984 tot 1989 en van 1996 tot 2000

Nina werd geboren op 26 november 1960. Zij is de dochter van Eugeen Van der Vorst en Yvonne Vinck. Zij is de kleindochter van wijlen lokaalhoudster Gudule Vinck-Cornelis.
Op 6-jarige leeftijd begon Nina met de studie van de notenleer. Een jaar later volgde piano aan de Aalsterse muziekacademie.
In 1972 kocht vader Eugeen Van der Vorst een trompet voor zijn dochter en hiermee trok Nina, gedurende zeven jaren, naar de Academie. Bovendien volgde ze ook verscheidene jaren slagwerk en saxofoon.
Sedert 1973 werden ook vrouwelijke muzikanten aanvaard bij de Koninklijke Harmonie en Nina speelde er sedertdien trompet.
In 1977 behaalde ze de Gouden Stadsmedaille en in 1979 de Regeringsmedaille.
Van 1980 tot 1984 volgde ze notenleer, trompet en pedagogie aan het Muziekconservatorium te Brussel en Gent.
In april 1981 werd ze dirigent van de Koninklijke Fanfare Sinte Cecilia te Meldert, waar ze reeds geruime tijd spelend lid was. Nina is trouwens spelend lid in meerdere muziekmaatschappijen.
Het hoeft geen betoog dat men te Moorsel niet lang moest zoeken naar een waardige opvolger voor meester Muylaert toen deze zijn ontslag aanbood in 1983.
Vanaf januari 1984 is Nina Van der Vorst de eerste vrouwelijke dirigente van onze Harmonie.

7. Moeyersoons Els (°1992)
Studeerde dwarsfluit, piano, cello en kamermuziek aan de muziekakademie "August De Boeck" te Asse. Voor dwarsfluit behaalde zij de regeringsmedaille.
Na haar humaniorastudies, behaalde zij aan het K.C. te Brussel de diploma’s voor transpositie, kamermuziek en fluit, benevens het pedagogisch getuigschrift. In 1191 verwierf Els er het hoger diploma dwarsfluit bij M. Lefèbvre. Zij volgde ook les bij J. Rijcken en Kravanja. Ook volgde zij een meestercursus dwarsfluit bij Trevor Wye (Boston).
Samen met haar broers Willem en Johan vormt Els een muzikaal trio en maakt tevens deel uit van verschillende kamermuziekgroepen, o.a. met Eddy Peremans en Alain Reubens en is eveneens lid van het kamerorkest “La Serata Musicale”.
Els Moeyersoons geeft les in de muziekacademies van Aalst en Ninove.

8. Bonnarens Davy
dirigent van 2001 tot ….

Davy kreeg zijn eerste muzieklessen op de leeftijd van acht in de plaatselijke fanfare te Berlare. Aan de muziekacademie van Dendermonde volgde hij lessen trompet, notenleer en piano. Hij studeerde er af met grote onderscheiding. Bij Fedekam Limburg behaalde hij het getuigschrift "Monitor-muzikantenopleiding" Davy volgde ook nog een 4-jarige dirigentenopleiding in de organisatie van Fedekam Vlaanderen (Vlamo). Deze cursus werd afgerond met grote onderscheiding in de afdeling uitmuntendheid.
Momenteel volgt hij de opleiding trompet bij Steven Bossuyt en bij de heer Léon Pétré, professor aan het befaamde Lemmensinstituut te Leuven. Als trompettist is Davy actief in het Koninklijk Fanfare-orkest St Pietersvrienden Uitbergen, alsook cornettist bij de Brassband Zele. Davy staat ook in voor de opleiding van de jonge muzikanten in onze harmonie en is tevens lesgever te Ternat.