Gentools

                                    Tools en utilities voor elke genealoog

 

Uw eigen website

 
Wat hebt u nodig?
  - Eerst en vooral een webruimte. Een webruimte is een stukje van de internetsnelweg. Grote bedrijven bieden webruimte aan, gratis of tegen betaling. Om uw stamboom online te plaatsen hebt u 30 - 50 MB nodig. Voor die ruimte kunt u ca 60 bladzijden en ca 50 foto's plaatsen.
 
  Tip 1: Om te beginnen kunt u beter een gratis webruimte nemen bij uw provider. De ruimte die beschikbaar is, is meer dan genoeg. Later kunt u nog altijd een domeinnaam met webhosting kiezen.
  Tip 2: Om uw stamboom online te plaatsen hebt u 25 - 30 MB nodig. Voor die ruimte kunt u ca 60 bladzijden en ca 50 foto's plaatsen. Meer moet dat niet zijn.
  Tip 3: Weblogs of Blogs zijn tegenwoordig in alle maten en kleuren te vinden op Internet. Eigenlijk is een blog een journaal (vb. logboek), van uw laatste reis, een fotoreportage, een weekend in een pretpark enz... maar niet zozeer geschikt om uw genealogie in onder te brengen. Daarbij komt nog dat blogs beperkt zijn qua grootte en meestal moet u de layout kiezen die zij aanbevelen.
  - Naast webruimte hebt u een gratis editor of een programma nodig om de pagina's te maken.
  - Hier vindt u een overzicht van de webruimtes.
  - Hier vindt u de nodige informatie om webpagina's te maken en om te uploaden naar het web.
Uw stamboom op uw webpagina's
  - Om uw stamboom op uw webpagina's te plaatsen, kunt u gebruik maken van de webeditor van uw genealogisch programma.
 
  Tip 4: De meeste genealogische programma's kunnen uw stamboom omzetten in een webpagina, onmiddellijk klaar voor gebruik. Dezen zijn echter beperkt van vorm, meestal een doorlopende tekst. Wilt u toch iets anders, uit bijvoorbeeld een ander programma, dan kunt u dit nieuw programma downloaden en alleen gebruiken voor uw webpagina's.
Voorbeeld: u gebruikt ProGen, maar de vorm van de webpagina's is niet naar uw zin. U wilt iets anders, meer compact of een boom met kadertjes en u vindt bij Legacy de juiste weergave? U download Legacy, maakt een gedcom bij ProGen, voert de gedcom in bij Legacy en maakt uw webpagina's bij Legacy. U werkt zoals voorheen verder met ProGen. Als er veel nieuwe gegevens zijn en u wilt uw website updaten, dan moet u weer dezelfde handeling als hierboven doen.
  - Naast de genealogische programma's kunt u uw stamboom visueler maken door een site-generator te gebruiken. Zij maken gebruik van een GEDCOM-file.
  - Kleedt uw website aan: enkele foto's of afbeeldingen, een achtergrond in kleur enz...
  - Plaats een teller zodat u ziet vanwaar de bezoekers komen.
  - Vermeldt steeds uw e-mailadres zodat uw bezoeker vragen kan stellen of nieuwe gegevens opsturen.
 
  Tip 5: Hebt u nog geen genealogisch programma (en dus ook geen GEDCOM), dan kunt u beter eerst beginnen met Aldfaer (in het Nederlands)
  Tip 6: Bij de meeste programma's kunt u kiezen welke gegevens u in uw GEDCOM-file wilt plaatsen: alleen naam en data, alleen naam en geboorte, alleen naam, data en plaats enz...
  Tip 7: Geef niet teveel inlichtingen op internet: gewoon datum en plaats van geboorte, overlijden en huwelijk. Vermeldt uw bronnen niet. Plaats uw GEDCOM-file zeker niet op internet.
  Tip 8: Wet op de privacy: van de nog levende personen mag u niets, helemaal niets, vermelden.
  Tip 9: Postadressen, telefoon en e-mailadressen: zonder toelating van de betrokkene mag u dat niet op internet plaatsen.
  Tip 10: Bezoekers komen van over de gehele wereld. Een stamboom in tekstvorm louter in het Nederlands is voor velen onverstaanbaar.
 
 


 

 Copyright Françoise Verhoosele

 

Algemene voorwaarden