Gentools

                                    Tools en utilities voor elke genealoog

 

Start

Voorstelling Invoeren Groepen Rapporten
 
 

Verklarende woordenlijst

 
Menubalk    
Bewerken Zoals in de meeste programma's: ongedaan maken, knippen, kopiëren, plakken enz...  
Bestand Hier kunt u een nieuw bestand aanmaken, een bestaand bestand openen, het bestand sluiten, opslaan, een veiligheidskopie maken (aanbevolen), een GEDCOM importeren en exporteren, zoeken Aldfaer-bestanden, afsluiten.  
  Zoeken Aldfaer-bestanden: Hier kunt u de GEDCOM-bestanden zoeken op uw computer. Nuttig wanneer u verschillende GEDCOMS overal een beetje verspreid hebt geplaatst.  
Extra  
  Automatisch aanvullen aan- of uitzetten:  
  Instellingen: hier kunt u zelf bepalen wat u op het presentatievenster toont, het pad naar de rapporten bewerken, de gegevens voor een GEDCOM bepalen, het pad naar de veiligheidskopie bepalen, de gebruiker (uzelf) invullen  
  Privacyfilter aan- of uitzetten: voorbeeld alle personen jonger dan 100 jaar uitsluiten voor publicatie op internet. De filter kunt u bepalen in de instellingen.  
     
     
Persoon Hier kunt u nieuwe personen toevoegen, personen verwijderen, rapporten maken, iemand koppelen of ontkoppelen aan een persoon, nieuw of reeds ingevoerd (ouders, kind, partner)
  Bestand: Hier kunt u bestanden (afbeeldingen) koppelen of ontkoppelen (toevoegen of verwijderen bij een bepaalde persoon).  
  Bladwijzer: een bladwijzer toevoegen is een aanduiding onderaan het presentatievenster maken van een persoon om zo direct naar die persoon te gaan. Er kunnen meer dan één bladwijzer gemaakt worden, telkens van een andere persoon. Dit is nuttig als u gegevens invoert van personen die verband houden met de persoon op de bladwijzer om zo onmiddellijk die persoon terug te vinden.  
  Controleer gegevens: alleen als er fouten zijn, wordt een rapport opgemaakt. Maar wij hebben nooit fouten geconstateerd, dus weten wij niet hoe zo een rapport eruit ziet.  
  Feit: Hier kunt u de beroepen invullen, de adressen, de godsdienst, de functie enz... Dat kunt u eveneens invullen door in het presentatievenster links op 'Feiten' te klikken en dan met de rechtermuis te klikken.  
  Gezin: Hier kunt u een nieuwe of bestaande partner toevoegen, een kind, een ouder ...  
  Groep: om personen toe te voegen aan een groep. Een groep is een verzameling individuen die aan vooraf geselecteerde criteria voldoen. Bijvoorbeeld de afstammelingen van een grootoom, of ook allen die geboren zijn in een bepaalde gemeente. Dat laatste is nuttig om in een archief gemakkelijk de personen te vinden die geboren zijn in bv. Merelbeke.  
  Nieuw: een nieuwe persoon invoeren.  
  Rapporten: er zijn verschillende soorten rapporten (= presentatie van een doorlopende tekst, een grafische voorstelling)
  Referentiepersoon: een persoon aanduiden als referentiepersoon. Dan kunt u onmiddellijk vanuit elke positie naar die referentiepersoon gaan. Nuttig voor als er al duizenden personen in uw database voorkomen. Voorbeeld: u bent bezig met het invoeren van gegevens van een bepaalde familie, verschillende generaties. U maakt de oudste (of jongste) persoon van die familie als referentiepersoon. Zo heeft u altijd zijn/haar gegevens bij de hand en moet u niet zoeken in de personenlijst. Die persoon staat altijd in het rood.
  Samenvatting: van de persoon op het scherm: de voornaamste gebeurtenissen van zijn/haar leven. Dat kunt u eveneens opslaan of afdrukken als u hierop klikt:

 

Stamboom Om uw bestanden te onderhouden
  Bestandsherstel: als u daarop klikt onderzoekt het programma al uw bestanden (personen). Wij hebben (nog) geen fouten gevonden.  
  Controleer gegevens: fouten in de database, dubbele personen, personen zonder relatie.
  Eigenschappen: om het pad naar uw afbeeldingen te bepalen.  
  Ga naar: moeder, vader, kind, partner.  
  Onderhoud: Hier kunt u vb. zoeken op 'Plaats': al degenen die geboren, gedoopt, gehuwd, overleden zijn in een bepaalde gemeente. Ook naar de beroepen, bronnen enz... kunt u zoeken en welke personen daaraan verbonden zijn.
  Tussenvoegsels converteren: De keuze 'tussenvoegsels converteren' is nodig wanneer de tussenvoegsels, zoals "de, van, van der", enz. in het veld van de achternaam staan en niet in het veld van de tussenvoegsels zelf. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een import vanuit een ander pakket, of wanneer er een (veel) oudere versie van Aldfaer werd gebruikt. In de huidige versie van Aldfaer is er een apart veld voor het tussenvoegsel. Met de conversie worden die tussenvoegsels naar het juiste veld verplaatst.  
  Zoeken: hier kunt u personen selecteren met bepaalde criteria zoals personen waar u een beroep heeft ingevuld.
Tonen Hier worden de personenlijst getoond, de groepen, wat u wilt zien op het hoofdvenster ...
  Aantekeningen: Een lijst van alle aantekeningen, zoals bronnen, contacten, logboek, die u in verschillende rubrieken kunt onderbrengen. Hier een voorbeeld hoe u aantekeningen maakt.  
  Groepen: De groepen die u reeds gemaakt hebt in Persoon - Groep, worden weergegeven.  
  Hoofdvenster: Daar kunt u kiezen wat getoond wordt op het presentatievenster, zoals leeftijd
  Kalender: Een kalender van de ingevoerde data, op volgorde. Nuttig voor als u een datum heeft met onvolledige persoonsgegevens. Voorbeeld een Joannes gedoopt op 16 mei 1749.  
  Personenlijst: Een nieuw venster wordt geopend met al de personen in de database. U kunt die rangschikken op achternaam, voornaam, data, plaatsen.  
  Rapportage Wizard: voor webpublicaties.  
  Rapporten: Een nieuw venster wordt geopend  
  Vensters: Hoofdvenster.  
  Verwantschap: Hier kunt u de verwantschap vaststellen. Er zijn 2 kolommen met namen. U kiest een naam in de 1ste kolom en één in de 2de. Klik op 'Bereken verwantschap' en dan op   om de verwantschap te tonen.
 


 

 Copyright Françoise Verhoosele

 

Algemene voorwaarden