Gentools

                                    Tools en utilities voor elke genealoog

 

Start

Voorstelling Invoeren Groepen Rapporten
 
 

Gedcom: Importeren - Exporteren

 

Bestand --> Gedcom Importeren

 
Via het venster GEDCOM import kunt u een GEDCOM bestand openen en de gegevens die daarin staan toevoegen aan uw eigen bestaande stamboom of daarmee een nieuwe stamboom opzetten.
 

 
GEDCOM gegevens toevoegen aan een nieuwe stamboom.
 
- zet u een vinkje voor 'Importeren in huidige stamboom'
- en vult u onder Bestanden het pad en de naam van het GEDCOM bestand in dat aan deze stamboom moet worden toegevoegd. Uiteraard kunt u ook naar het bewuste bestand bladeren door op het gele mapje rechts van deze invulbalk te klikken.
Een GEDCOM bestand heeft altijd de extensie .ged. Zorg ervoor dat als u de naam van het GEDCOM bestand zelf invult dat u dan ook de extensie meegeeft, bijvoorbeeld familie.ged
De naam van de stamboom waarin de gegevens moeten worden geïmporteerd kunt u in dit geval niet invullen of wijzigen aangezien de gegevens direct worden toegevoegd aan de bestaande stamboom.
 
Wees voorzichtig met het toevoegen van een GEDCOM bestand aan een bestaande stamboom. Hoewel dit hoog op de wensenlijst vermeld staat, voert Aldfaer namelijk nog niet automatisch een controle uit op personen, die al in de stamboom voor komen. U loopt zodoende nog het risico dat er na toevoeging dubbele personen in uw stamboom gaan ontstaan, die veel handmatige correctie achteraf noodzakelijk kunnen maken.
   
GEDCOM gegevens toevoegen aan een nieuwe stamboom.
 
Als u de GEDCOM gegevens direct wilt toevoegen aan een nieuwe stamboom en niet aan de stamboom waarin u bezig bent:
- zorgt u dat er geen vinkje staat voor 'Importeren in huidige stamboom'.
- vult u onder Bestanden het pad en de naam van het GEDCOM bestand in waarvan u binnen Aldfaer een nieuwe stamboom wilt maken. Uiteraard kunt u ook naar het bewuste bestand bladeren door op het gele mapje rechts van deze invulbalk te klikken.
Zorg ervoor dat als u de naam van het GEDCOM bestand zelf invult dat u dan ook de extensie meegeeft, bijvoorbeeld familie.ged
- en geeft u in veld 'Stamboom' de naam van de stamboom waarin de gegevens moeten worden geïmporteerd. Eventueel kunt u door op de diskette rechts van de tweede balk te klikken weer in het systeem bladeren om een goede locatie binnen uw systeem te vinden. Vult u hier een bestandsnaam in die nog niet bestaat, dan zal Aldfaer automatisch eerst een nieuwe stamboom met die naam maken. Let hierbij op dat de naam van uw stamboom (inclusief pad) niet langer mag zijn dan 127 karakters!
   
Karakterset.
Kies Automatisch, als u een GEDCOM bestand inleest waarvan u niet weet aan welke karakterset deze voldoet. Aldfaer zal zelf automatisch de juiste karakterset gebruiken.
 
Onbekende gegevens.
Zet onder Onbekende gegevens een vinkje voor 'Opnemen in notitie of opmerking', als u wilt dat gegevens die Aldfaer niet herkent als standaard GEDCOM gegevens (en die dus niet voldoen aan de GEDCOM 5.5 standaard) in het notitieveld op tabblad [persoon] worden gezet.
 
Overig.
Zet onder Overig een vinkje
- om namen om te zetten in hoofdletters en kleine letters
- om tussenvoegsels in een apart veld te plaatsen en niet als onderdeel van de achternaam te beschouwen.
 
Klik op de knop Import om het importeren van de GEDCOM gegevens te starten. Deze knop is alleen actief als het venster volledig is ingevuld.
De voortgang van het importeren en eventuele problemen daarbij worden op het scherm in een logvenster getoond.
Wacht tot Aldfaer klaar is met het importeren van uw gegevens en klik vervolgens op de knop OK in het logvenster om het logvenster te sluiten. U keert nu terug naar het geopende Aldfaer-bestand waarin de gegevens uit het GEDCOM bestand nu zijn opgenomen.
 

 

Bestand --> Gedcom Exporteren

 
Via het venster GEDCOM Export kunt u van uw stamboom een GEDCOM bestand maken. Zo'n GEDCOM bestand is nodig als u uw gegevens wilt gebruiken in een ander stamboomprogramma of met anderen wilt delen.
 
De volgorde van de personen in de GEDCOM is de volgorde van de personen in de personenlijst. Als u de personen in de GEDCOM bijvoorbeeld in alfabetische volgorde wil, dan moet u in de personenlijst dus eerst voor een alfabetische sortering zorgen en dan pas een GEDCOM-export doen.
 

 
Klik op de knop Instellingen om aan te geven welke gegevens u in het GEDCOM bestand wilt opnemen. U hoeft namelijk niet alle gegevens te exporteren. U kunt het GEDCOM uitvoer bestand specificeren zoals u zelf wilt. Nadat u de instellingen hebt gewijzigd keert u weer terug in dit venster.
 
Vul in het bovenste veld het pad in en de naam die u aan het GEDCOM bestand wilt geven. Uiteraard kunt ook eerst naar de juiste plek bladeren door op het gele mapje rechts van deze invulbalk te klikken en vervolgens de naam van het bestand in het veld in te tikken.
Een GEDCOM bestand heeft altijd een extensie .ged. U kunt volstaan met het invullen van de bestandsnaam, Aldfaer voegt hier zelf de extensie .ged aan toe.
 
Klik op de knop Export om het exporteren van uw gegevens naar GEDCOM te starten. Deze knop is alleen actief als u een bestandsnaam hebt ingevuld.
De voortgang van exporteren wordt in het venster getoond. Na de export wordt het venster automatisch gesloten.
 


 

 Copyright Françoise Verhoosele

 

Algemene voorwaarden